zimno.
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Kategorie: Wszystkie | Czy wiesz,że... | Sporo czytam
RSS

Czy wiesz,że...

czwartek, 21 lipca 2011

Skąd ten pomysł?

Dziesiątki razy w trakcie dnia zastanawiam się, "dlaczego jest tak, że...", "jak to działa...". Często jest to nawet nieuświadomiony impuls - znika, zanim go złapię, przytłumiony kolejną myślą. Nie ma się co dziwić, rzeczywistość naszpikowana jest skomplikowanymi sprzętami, procesami, zjawiskami. Gdybym była małą dziewczynką, spytałabym rodziców. Teraz szczęśliwie nie jestem już dzieckiem i wiem, gdzie szukać odpowiedzi.

W obliczu ważniejszych spraw takie pytania bardzo łatwo umykają. Postanowiłam więc spisywać je w osobnej kategorii. Będę układać z nich swoje własne puzzle.

wtorek, 19 lipca 2011

A konkretniej...Dlaczego sałata lodowa przechowywana jest w tych dziwnych foliach?

"Sałata po zbiorze bardzo szybko więdnie i dlatego powinna być przechowywana w
pomieszczeniach z wysoką wilgotnością względną powietrza (95 – 98%). Niski poziom tlenu w atmosferze zmniejsza intensywność oddychania i tym samym opóźnia proces starzenia się. Również straty witaminy C u sałaty przechowywanej w kontrolowanej atmosferze są niższe niż w atmosferze normalnej.

W celu zmniejszenia ubytków masy przechowywanej sałaty stosuje się różnego rodzaju opakowania. Może być to folia polietylenowa. Zastosowanie opakowań ma na celu nie tylko zachowanie turgoru poprzez zwiększenie wilgotności wewnątrz opakowania, ale także na dłuższe zachowanie dobrej jakości sałaty. Stosując folie o znanej przepuszczalności i umieszczając w woreczku określoną masę towaru można uzyskać pożądany skład gazowy atmosfery, który ogranicza proces oddychania i starzenia się sałaty i tym samym hamuje zmiany związane z pogorszeniem jakości tj. zabarwienia, aromatu, smaku, jędrności. Główki sałaty kruchej zachowują wysoką jakość opakowane w folię z mikroperforacją P–Plus Do przechowywania sałaty można również stosować opakowania interaktywne tzw. MIP. Są to worki foliowe z mikroperforacją, dostosowane do wymiarów skrzynek z tworzyw sztucznych o pojemności 20 kg, do których wkłada się sałatę i następnie worek szczelnie zamyka. Zaletą tych worków jest utrzymywanie wysokiej wilgotności względnej powietrza, bez kondensacji pary wodnej na ścianach wewnętrznych. Nadmiar pary wodnej wydostaje się przez mikroszczeliny na zewnątrz. Wskutek oddychania sałaty następuje modyfikacja składu gazowego atmosfery wewnątrz worka i po pewnym czasie poziom tlenu i dwutlenku węgla ustala się na określonym poziomie, pozwalającym na zachowanie dobrej jakości sałaty."